ga naar...

dinsdag 25 december 2012

Zalig kerstfeest

Het online programma waarmee ik dit soort geanimeerde stripjes maak, heet Bubblesnaps. Je kan, na het aanmaken van een account, heel eenvoudig foto's uploaden en bewerken met tekstballonnetjes. Afgewerkte foto's kan je zonder problemen mailen of embedden. Alleen jammer dat je maar een beperkt aantal (18) bubblesnaps kan maken.
Voorlopig heb alleen ik een account en maken de kinderen foto's en tekstballonnetjes op papier. Maar het is natuurlijk veel handiger als ze dit helemaal zelf kunnen gaan doen. Plannen voor 2013 dus.
Fijne feestdagen!

donderdag 13 december 2012

My Instant Classroom

Hier was ik al lang naar op zoek!
En dankzij ict-vijver - een blog waarop je je trouwens zéker via RSS moet abonneren - eindelijk gevonden: een tool om zonder zuchten en zeuren van plaats te wisselen in de klas. Ik heb gisteren snel een account aangemaakt bij My Instant Classroom, mijn digitale 'klas' in orde gebracht en bankjes klaargezet, en namen ingevoerd.
Vandaag gaan we van plaats wisselen. Ik toon de digitale klas op het bord, klik op 'shuffle names' en iedereen heeft een nieuwe plek. Het klinkt zo simpel, laat ons hopen dat het ook echt zo is...

My Instant Classroom heeft trouwens nog meer mogelijkheden. Je kan ook groepjes maken of willekeurig een leerling uitkiezen. Dat ga ik binnenkort ook vast nog uittesten.
Veel mogelijkheden, zo lijkt het!

maandag 10 december 2012

Yurls zoektocht

Sommige yurlscollega's draaien er hun hand niet voor om, maar ik vind het toch altijd knap weer wat werk, zo'n nieuwe Yurls aanmaken. Van nul beginnen, dat is toch wel echt van héél weinig. In drie jaar tijd, waarin ik ook in drie verschillende leerjaren lesgaf, heb ik drie yurlsen gemaakt. Voor elk leerjaar eentje. Eigenlijk vier als je mijn persoonlijke yurls ook meetelt.

Nu vind ik dat eigenlijk helemaal niet erg. Ik zoek en surf graag, knippen, plakken... Het is een hobby. Bovendien kan je tegenwoordig ook hele boxen kopiëren, dus dat maakt het al net wat handiger. Het spreekt voor zich dat de beleefdheid vraagt om even terug te linken naar de pagina waar je iets 'geleend' hebt.

En als je op Twitter vraagt om hulp, wordt die vaak ook geboden. Je wordt geretweet, of je krijgt meteen reacties met handige yurlspagina's die je goed kan gebruiken. Zo kwam het dat @meesterhenkvink - die trouwens méér dan de moeite is om op Twitter te volgen - mij een tijd geleden attent maakte op de Yurls zoekfunctie. Ik kan niet zeggen dat hij goed verstopt zit, maar ik moet er dus blijkbaar altijd overheen gekeken hebben.
Daar dus.
Voortaan gebruik ik dus bij het yurlsen alléén nog maar de Yurls zoekfunctie.
Wil ik een pagina maken over het klimaat? Dan tik ik het zoekwoord 'klimaat' in de lichte balk en ik klik op 'Yurls'. Een hele lijst met yurlssites over het klimaat verschijnt. En dat lukt dus ook bij de namen van de methodes die je gebruikt voor taal, rekenen of Frans. Of voor spelletjes. Of liedjes.

Het is echt een supertip geweest van @meesterhenkvink. Merci!

zaterdag 1 december 2012

RSS

Ik las laatst dat bloggen alweer uit de mode is. Nog eventjes op de tanden bijten en dan ben je als blogger retro en dus weer helemaal 'in'. Maar het lijkt wel alsof heel wat onderwijsmensen het bloggen nu pas ontdekken. En dat is prima. Het is knap wanneer je deelt wat je hebt en weet, zeker in het onderwijs.

Blogs die ik de moeite vind, volg ik op de voet. Ondertussen zijn het er een honderdtal. Het spreekt voor zich dat ik die blogs niet elke avond persoonlijk ga bezoeken, dan zou de avond veel te kort zijn. Nee, ik heb me op al die blogs geabonneerd via RSS.

RSS is de afkorting van Really Simple Syndication. Blogs maken namelijk, naast hun gewone internetbericht, ook een automatische RSS-feed. Dat is een vereenvoudigde uitgave van dat online artikel. Die feeds kan je lezen met speciale RSS-lezers of websites. Als je je abonneert op feeds via zo'n feedreader, komen de nieuwe artikels op al die blogs eigenlijk naar je toe. Je hoeft ze niet meer zelf op te gaan zoeken. Klik je feedreader open en alle nieuwe artikels staan netjes op een rijtje. Veel tijd en moeite gespaard en toch altijd snel op de hoogte van nieuwe berichten.

Ik gebruik zelf Google Reader, een online RSS-lezer, die me toelaat om vanaf elke computer of mijn telefoon mijn feeds te lezen. Als ik een interessante blog tegenkom, zoek ik het RSS-symbooltje. Via dat symbool kan je je heel makkelijk abonneren op feeds.

Dit filmpje van @BramFaems legt het heel duidelijk uit.