ga naar...

dinsdag 30 september 2014

Le petit bac

Af en toe is het goed om ook in de hogere klassen een tussendoortje te doen. Geen 'hoofd-schouders-knie-en-teen' of Vliegerlied, maar iets dat 12-jarigen uitdaagt en eventjes afleidt van het reken- en taalwerk. Samen ontspannen, lachen en genieten.

Op Chirokamp speelden we deze zomer met de keukenploeg een woordspelletje, dat 'Jongen-meisje' werd genoemd. Je hoeft er niet sterk of slim voor te zijn, maar wel origineel. Ik besloot om het ook te gaan spelen in de klas.

Elke leerling krijgt een blad.. Uit het alfabet wordt een willekeurige letter gekozen, bijvoorbeeld de B. Die letter wordt genoteerd in de eerste kolom. De kinderen gaan dan zo snel mogelijk op zoek naar een jongensnaam, een meisjesnaam, een dier, een auto en een groente of fruitsoort met die letter: Bas, Bieke, baviaan, BMW, banaan.


De leerling die het eerst alle kolommetjes heeft kunnen voorzien van een woord, roept daarna luid 'stop'. Alle kinderen leggen dan hun pennen neer, ook al hebben ze misschien niet alles kunnen aanvullen. Nu gaan we het rijtje van de klas rond, iedereen zegt luidop de jongensnaam die hij of zij opgeschreven heeft. Als ik de enige ben die bij de jongensnaam 'Bas' heeft ingevuld, mag ik er een kring rond zetten. Dan levert dat woord me een punt op. Is er nog iemand in de klas die dezelfde jongensnaam heeft genoteerd, dan wordt de naam doorstreept en krijg ik geen punt.
Kinderen die originele woorden genoteerd hebben, waaraan niemand anders gedacht heeft, kunnen dus per letter 5 punten verdienen.
Je kan 'Jongen-meisje' ook voorzien van andere rubrieken: landen, dorpen, kleuren, koekjes, eten van de frituur... Hoe gekker, hoe leuker!

Het spelletje bestaat blijkbaar ook bij onze Franstalige zuiderburen. Daar wordt het 'Le p'tit bac' genoemd. De woordenschat is bij de kinderen natuurlijk iets beperkter, dus de categorieën moeten ruim genoeg zijn.
En wie probeert in het Engels?

woensdag 10 september 2014

De Kemmelkoerier

Iedereen heeft ondertussen weer zijn gewone ritme teruggevonden op school en het lijkt alsof de grote vakantie al heel lang achter ons ligt. Toch wens ik alle leerkrachten nog een fijn schooljaar toe!

Mijn collega's en ik zijn in september prima gestart, want wij zijn volgende week alweer met vakantie. Het is te zeggen... wij gaan op Kemmelklassen met ons 6de leerjaar. Een hele week samen op stap in de Westhoek, leren over de Groote Oorlog, ravotten in de bossen op de Kemmelberg, Ieper bezoeken en in musea ontdekken waar we in de klas over geleerd hebben. We hebben er zin in!

Om de kinderen en hun ouders te informeren staken we de infobrief dit jaar in een nieuw kleedje. Vorige maandag verscheen de Kemmelkoerier, een eenmalige editie van onze krant, vol met tips, weetjes, spelletjes en afspraken over de aanstaande Kemmelklassen. Afgedrukt op formaat A3 is een krant weer eens wat anders dan een gewone infobrief, en we hopen hiermee dan ook niet alleen de kinderen nieuwsgierig te maken, maar ook de ouders.
Benieuwd of dat gelukt is.


De afbeelding hierboven is niet erg scherp. Wie de krant graag in PDF-formaat ontvangt, mag gerust een seintje geven. Voor meer krantenideeën, zie ook hier, hier en hier.