ga naar...

dinsdag 10 april 2012

Het Speeleiland

Op de speelplaats van onze school staat een kleurrijk huisje. Dat vrolijke huisje is onze speelgoedwinkel, "Het Speeleiland". Het staat vol met leuk, uitdagend, alledaags én origineel speelgoed om alleen of, liever nog, samen mee te spelen.

Het Speeleiland is een idee van de werkgroep 'speelplaats'. Samen plezier beleven, vriendjes maken, afspraken naleven en fair play vinden we erg belangrijk op school. Om dat samenspel nog meer te motiveren, besloten we met heel het team om te starten met een speelgoedwinkel.

De kinderen brengen bij ons op school dus geen speelmateriaal mee van thuis. In de winkel is genoeg speelgoed voor iedereen.
Elke maandag- en dinsdagvoormiddag kan een deel van de kinderen - volgens een beurtsysteem - speelgoed komen lenen. We hebben grote blokken, stelten, springballen, balanceerborden, stoepkrijt, bordspelletjes in reuzenformaat, strips, kegels... Kiezen kan moeilijk zijn!
Twee juffen noteren goed wat uitgeleend wordt, twee grote kinderen helpen in de winkel bij het verdelen van het speelgoed. De hele week mogen de kinderen met het speelgoed spelen en bijhouden in de klas. Op vrijdagmiddag wordt alles weer binnengebracht.

We merken dat de kinderen op maandagochtend al samen plannen maken om te gaan shoppen in Het Speeleiland.
- "Mag jij deze week speelgoed lenen?"
- "Wat zal ik kiezen? Heb jij een goed idee?"
- "Zullen we samen met de blokken gaan spelen? Dan ga ik die ontlenen!"
- "Ik mag deze week niks kiezen... Wie gaat iets leuks doen? Mag ik meespelen?"
Dankzij Het Speeleiland leren kinderen al spelend zorg te dragen voor materiaal. We merken bovendien dat ze beter samen spelen sinds de komst van de winkel.
De boekhouder van Het Speeleiland vindt dus dat we best veel (leer)winst boeken!

Geen opmerkingen: