ga naar...

donderdag 22 januari 2015

Bekend in het Verleden

Vlak voor Kerstmis vroeg ik op Twitter verse ideeën voor een project rond historische figuren.
We gebruiken op school de methode Mundo voor wereldoriëntatie, en in het volgende thema maken de kinderen kennis met een 30-tal BV's - geen Bekende Vlamingen, maar wel personages Bekend in het Verleden. Dat zijn er best veel, en niet altijd even eenvoudig uit elkaar te houden. We zochten dus naar een actieve werkvorm waarbij de leerstof zou blijven 'plakken'.
Maar ik kwam zelf niet verder dan één of andere identiteitskaart maken, en hoewel geschiedenis echt mijn ding is, bleef alle inspiratie uit. Door @krispetitjean werd mijn aandacht gevestigd op Morfo, een app die ik al lang geleden geïnstalleerd had, maar een beetje in de vergetelheid van het 6de leerjaar was terecht gekomen. En dat was net wat ik zocht.

Via de Morfo app kan je afbeeldingen van mensen laten 'spreken'. Op die manier komen personages als het ware tot leven, ideaal dus om onze BV's van onder het stof te halen.

De kinderen krijgen via loting per 2 een personage toebedeeld en werken daarna volgens een stappenplan. Die 'stappen' worden gezet in de klas tijdens het zelfstandige werk, maar ook thuis kan er informatie opgezocht worden.In stap 1 en 2 gaan de kinderen op zoek naar informatie over hun BV. Hierbij gebruiken ze het BV-paspoort, dat ze zo volledig mogelijk, maar kernachtig proberen aan te vullen. Het bronnenboek van de methode is de belangrijkste bron van informatie, maar ook op het internet kunnen ze rondsnuffelen.Bij stap 3 scheppen de kinderen orde in de chaos van gegevens. Met de belangrijkste informatie in het achterhoofd schrijven ze een tekst uit, waarbij de historische figuur zichzelf voorstelt.Tenslotte gaan de kinderen in stap 4 op zoek naar een foto, schilderij of beeldhouwwerk. De app werkt het best bij afbeeldingen waarbij het hoofd zo frontaal mogelijk staat. Dat is soms een beetje zoeken. We willen bovendien ook absoluut Lucy horen spreken, en dus moeten de kinderen op zoek naar een oplossing.

Als de foto bewaard is op de iPad, kan in stap 5 de app geopend worden. De kinderen bewerken de foto zo nauwkeurig mogelijk, spreken hun tekst in en slaan de video op. Jammer dat de geluidsopname maar 30 seconden mag duren, maar misschien hoeft het ook niet langer.
De video's kunnen zonder problemen gemaild en gedeeld worden. En dat zijn we dan ook binnenkort van plan. Wordt vervolgd.

6 opmerkingen:

Maaike zei

Super. Dit probeer ik zeker ook eens uit. Dit jaar al een geschiedenisthema gehad. Misschien dat het ook leuk is met dieren die zich voorstellen.
Bedankt voor de blaadjes en inspiratie !

Juf Hilde zei

Graag gedaan! Eén van de dagen verschijnen de gemaakte BV's online...

Christa Thielen zei

Hallo,
Super proficiat met dit initiatief !!
Echt een leuke manier om deze BV's te leren ontdekken :-)
Mag ik vragen waar het resultaat van het ijverige werk te vinden is?

Groetjes,
Christa

Juf Hilde zei

Dag Christa,
Dankjewel voor het compliment! De filmpjes van de afgelopen jaren vind je op http://vbs6.yurls.net/nl/page/959196#topboxes
Groetjes!
Hilde

katrien zei

Dag Hilde,

Ik ga komende weken ook rond dit project werken. Ik heb zelf 20 figuren bijeengezocht die ze onder handen moeten nemen.
Heb jij een digitaal stappenplan dat je misschien wil delen?

dankjewel!
groetjes!
Katrien

Juf Hilde zei

Dag Katrien,
Je kan de bovenstaande stappenplannen downloaden. Of bedoel je nog iets anders...?
Groetjes,
Hilde