ga naar...

woensdag 1 april 2015

VBS Travels

Dat je motiverend en leuk aan aardrijkskunde kunt werken door een fictief reisbureau in je klas neer te poten, bewees @warempel al wel: https://beartravel.wordpress.com/
Veel leerkrachten werken met een W.O.-methode en moeten/mogen zich houden aan de lessen die voorgeschreven zijn. Maar ook dan nog kan je, met een beetje creativiteit, het reisbureau-idee wel verwerken in de bestaande lessen.

Wij werken op school voor het eerste jaar met Mundo. Om de kinderen actief aan het werk te zetten, gieten we sommige Mundothema's in groepswerk. We deden dat met de lessen rond het lichaam, en momenteel werken we in groep rond het reliëf.

De fantasie van de kinderen is dit jaar nogal makkelijk te prikkelen, en daarom vonden we een verzonnen reisbureau wel een leuke insteek voor het groepswerk. Bij de start van het thema vertellen we dit in de klas...:

De juffen hebben een klein reisbureautje opgericht: VBS Travels. Maar het reiswerk groeit ons de laatste weken boven het hoofd. Daarom zijn we op zoek naar goeie werkkrachten. Heel wat - 55 om precies te zijn - sollicitatiebrieven bereikten de afgelopen week ons reisbureau. Daarom richten we nu enkele sollicitatierondes in, waarin de geïnteresseerde sollicitanten hun kennis over het reliëf in België, Europa en de wereld kunnen tonen. Wij zijn benieuwd wie onze nieuwe medewerkers zullen worden!Het bundeltje zet de kinderen op weg. Ronde per ronde krijgen ze opdrachten en verwerken ze de leerstof over het reliëf zelfstandig. Door te overleggen leren ze omgaan met verschillende bronnen: atlas, foto's, Wikipanion, werkkatern, bronnenboek. Hoe beter je het thema 'inkleedt', met een echte reiswinkel, een logo, een brochure..., hoe toffer de leerlingen het vinden.