ga naar...

zondag 3 februari 2013

L6 en L1

Het begon met een blogpost in november over een leuke website en een klein ICT-ideetje...
Toen zagen die lieve juffen van het 1ste leerjaar dat direct zitten. En voor ik het wist, waren we aan het zoeken naar manieren om dit praktisch uit te werken.

Onze kinderen van het 6de kunnen al heel wat op de computer. Maar over verstandig internetten, zinvol communiceren en respect hebben voor elkaars werk valt er altijd nog wel wat te leren. Daarom dachten we aan een kleine samenwerking tussen 6 en 1. Een project om de ICT-vaardigheden van groot én klein aan te scherpen.
Beginnend met de proefkonijntjes uit mijn eigen klas, hopen we snel de praktische uitdagingen te overwinnen en met ons enthousiasme heel het 6de in te schakelen.

Jigsawplanet, de website waarover de beruchte blogpost ging, was het vertrekpunt. De juffen van het 1ste leerjaar leverden meteen enkele ideeën aan: rekenpuzzels tot 10, puzzels van een boek dat actueel was in de klas... En geef toe, als je er even over nadenkt, zijn de ideeën eindeloos.
Zelf maakte ik (nog maar eens) een eenvoudige blog om de puzzels een internetplek te geven. Zo kunnen ook de kindjes van het 1ste makkelijk aan de puzzels, op school én thuis, en kunnen de juffen de blog linken aan hun yurlspagina. Voor iedereen handig om terug te vinden.

Onze jongens en meisjes zijn het ondertussen al gewend om berichten op de klasblog te publiceren via Windows Live Writer. Door te werken met Jigsawplanet hebben ze nu ook de kans om te werken met broncodes. Elke puzzel krijgt een specifieke broncode, die je op een andere manier moet invoeren in je blogbericht, dan wanneer je gewoon tekst zou invoeren. Dàt vinden ze wel weer interessant... En het biedt weer wat mogelijkheden voor de toekomst...


De afgelopen en de komende dagen ligt het fototoestel dus op een centrale plaats in onze klas. Leuk om te zien hoe die grote dames en heren zorgvuldig sommetjes leggen met duploblokjes, snoepjes en brooddozen. De rekenpuzzels zijn dus in volle productie.

Wat ons betreft houden we het niet bij puzzels alleen. Eén van onze breinbrekers vorige maand - uitdagende opdrachten voor kinderen die wat meer/sneller willen - was het maken van eenvoudige sleepoefeningen in Hot Potatoes. Zo'n oefeningen zouden ook makkelijk op de blog van 1 en 6 kunnen, al werken ze - jammer :-) - niet met broncodes. Misschien is een luisteropdracht via Voki ook wel leuk. Of...
Enfin, juf Mai leest deze blog, ze zal het me wel laten weten...:-)

En het voorlopige resultaat van de samenwerking tussen ons 6de en 1ste leerjaar willen we jullie niet onthouden... http://speelpret.blogspot.be/ !


1 opmerking:

Juf Mai zei

Die 'proefkonijntjes' van 6 C zijn
er alvast heel fanatiek ingevlogen!
Wat wil je ook met zo'n gepassioneerde, inspirerende juf?
Knappe creaties hoor!
Onze eersteklassertjes waren
direct gemotiveerd om de puzzels
van 'de groten' te maken!
Ik ben razend benieuwd naar verdere mogelijkheden...
Die Voki- luisteropdrachten bieden
mijns inziens heel wat potentie.
Van de technische kant van de hele
zaak heb ik totaal geen kaas
gegeten! 'k Zal ook eens in de
leer moeten gaan bij onze ICT-krak!
We houden het 'warm' hé juf Hilde!