ga naar...

maandag 30 september 2013

iPads in onze klas, september

Deze eerste maand van het nieuwe schooljaar is alweer om. We zijn er bij ons op school op ICT-vlak flink ingevlogen. De computerklas is verdwenen, de vaste pc's zijn verdeeld onder de klassen en iPads hebben hun intrede gedaan in de 3de graad.
De kinderen vinden het werken met de iPads heel erg fijn. Sommigen hebben thuis al een tablet, maar voor de meesten is het toch een aangename eerste kennismaking. Iedereen krijgt de kans om eens te proberen. Na een kleine knoppencursus en het oefenen met wat tafel- en taalspelletjes is het tijd voor het echte werk.

Bij De Taalbende leren de kinderen wat standaardtaal is. Ze controleren welke computerwoorden behoren tot die standaardtaal. Hiervoor gebruiken ze op de iPad de snelkoppelingen van Van Dale en het groene boekje. We blijven ook werken met papieren woordenboeken om het alfabetisch opzoeken te trainen. Maar voor kinderen die het moeilijk hebben met taal en spelling is de iPad ideaal.
Tijdens W.O. leren de kinderen zelfstandig over de buurlanden van België. Ze vullen de steekkaarten in door informatie op te zoeken op Wikipedia of Wikipanion. Wie klaar is, kan met Layar enkele QR-codes scannen. Achter deze codes zitten filmpjes, maar je kan er eigenlijk alle kanten mee uit. Wil je meer over QR weten? Surf dan naar http://qrindeklas.blogspot.be/.


Als extra uitdaging gaan de leerlingen dit schooljaar ook programmeren. Daisy the Dinosaur is een mooie app om mee te beginnen. Door aan Daisy commando's te geven, kan je haar laten bewegen. Het is mooi om te zien hoe de kinderen de Engelstalige app proberen te doorgronden, gaan vertalen via Google, en zo steeds hogere levels bereiken.

Dit schooljaar willen we met de collega's vooral uitzoeken hoe we de iPads het best kunnen inzetten in de klas, zowel praktisch als didactisch. De visie die we nu hebben op ICT-implementatie in onze school, kunnen we zo al doende verder uitwerken en verfijnen. Het wordt vast een boeiend schooljaar.

Geen opmerkingen: