ga naar...

dinsdag 5 november 2013

iPads in onze klas, oktober

In september wilden we de nagelnieuwe iPads vooral leren kennen. Door te spelen met enkele eenvoudige apps leerden de kinderen de knoppen en handelingen kennen. Ze maakten ook kennis met enkele apps - Wikipanion, Layar - die we hopelijk dit jaar nog veel zullen gaan gebruiken.

Oktober stond vooral in het teken van fantaseren en creëren. Op de één of andere manier werkt onze taalmethode De Taalbende het gebruik van de iPad in de hand. Deze keer bracht het thema 'Brollywood' ons op ideeën. In de lessen staat alles wat met film te maken heeft centraal: filmtaal, genres, oude filmfragmenten, hoe een film gemaakt wordt...
Aan de hand van hun favoriete Playmobilpoppetjes, een werkblad en de app Comic Life werkten de kinderen een scenario uit. Daarbij moesten ze goed nadenken over decor, attributen, sfeer, plot.

De kinderen zijn er best een tijdje zoet mee geweest. De klas was een chaos van achtergronden, knutselwerkjes, Playmobilgerief en drukke kinderen. Maar ze waren erg enthousiast, hebben goed samengewerkt en overlegd, en de resultaten mogen er ook best zijn. Via de blog of de yurlspagina kunnen ze, samen met de ouders, nog nagenieten van elkaars werk. 

Naast het creëren werd de iPad deze maand ook intens gebruikt om werkwoorden te trainen. De app Bru-Taal ziet er mooi uit en bouwt de oefeningen goed op. De kinderen vinden het fijn om tussendoor of tijdens het zelfstandige werk werkwoorden te herhalen. Je kan er trouwens ook synoniemen, tegenstellingen, meervouden oefenen.

Voor de kinderen die wat uitdaging nodig hebben, installeerden we Cifrix, een spannend rekenspel waarbij zo snel mogelijk een getal moet worden gevormd door op te tellen, af te trekken, te vermenigvuldigen of te delen.

2 opmerkingen:

Klas 6 zei

Onze school is sinds dit jaar eigenaar geworden van een 20-tal ipads. En dan begint de zoektocht naar nuttige en interessante apps. Dank je wel om het zoeken wat te vergemakkelijken ;)

Juf Hilde zei

Graag gedaan, geniet van de zoektocht en de iPads!