ga naar...

dinsdag 28 januari 2014

iPads in onze klas, januari

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens.
Het eerste schooljaar met de nieuwe iPads is al bijna op de helft. Dit jaar beschouwen we echt als een 'experimenteerjaar'. Geen vooropgestelde plannen waar we de iPads kunnen inzetten in de klas, maar al doende ontdekken waar ze in ons 6de leerjaar een verrijking kunnen zijn.
Dat is ook ons voornemen voor 2014.

Net voor de kerstvakantie werden de iPads nog ingezet in een tafelcircuit. De klas werd verdeeld in kleine groepjes. Elke groep werkte aan een opdracht rond maal- en deeltafels: tempotafels (tegen de tijd), een oefening op het Smartboard, Malle Getallen, tegen elkaar met speelkaarten en tafels oefenen op de iPad. Tafelapps die ook nog leuk zijn voor onze groten van het 6de: Tap Times Tables, Meteor Math, Tafelkluis. Na 10 minuutjes werd er doorgeschoven, tot iedereen klaar was met de 5 activiteiten. Een heel intensief uurtje tafels, maar toch heel afwisselend.

In januari bezochten we met de kinderen het doecentrum Technopolis, waar ze konden experimenteren met wetenschap en technologie om zo hun talenten beter te leren kennen. In de voormiddag hadden we nog 1,5 uurtje te vullen en daarom beslisten we de stad Mechelen in te trekken voor een korte stadswandeling. Via een lieve collega hadden we op voorhand de 7CQ wandelingen bekeken en besteld. Via deze website ontvang je, tegen betaling, een PDF met een wandelzoektocht. Die installeerden we voor vertrek op de iPads. De kinderen werden in de stad verdeeld in kleine groepjes. Samen gingen ze op zoek naar foto's, losten ze vragen op en zochten ze uit hoe we verder moesten stappen.
De kinderen vonden het fijner dan een 'gewone' stadswandeling. We vonden het zelf wel erg spannend om in een drukke stad zo open en bloot met iPads rond te lopen...

In de klas heerste deze maand ook een ware 'DragonBox-hype'. DragonBox Algebra 5+ is een app waarmee je spelenderwijs algebra leert. En wat is dit spel leuk zeg... En uitdagend. En zelfs een beetje verslavend! Ondertussen heeft iedereen in onze klas - ook de kinderen die niet graag of goed rekenen - een eigen avatar en zijn de eerste hoofdstukken al uitgespeeld.
Een aanrader!PS: Over DragonBox schreef ik voor Juf Jannie een korte review.

Geen opmerkingen: