ga naar...

vrijdag 21 september 2012

In 't leesgras

De Werkwinkel was écht geweldig in het 3de leerjaar. Een hele namiddag zelfstandig aan het werk, zonder morren, terwijl ze ook nog eens het werken met geld en het kloklezen inoefenden. Ik had de winkel zo mee naar het 6de leerjaar willen verhuizen...
Mààr ik ga er natuurlijk van uit dat die grote jongens en meisjes kloklezen en geld tellen een lachertje vinden.

Daarom kreeg de winkel een grondige facelift.
Een Extreme Makeover Werkwinkel Edition dus.
Voortaan verkopen we er geen werk, maar prijzen de kinderen er boeken aan! Onze boekhandel is vanaf dit schooljaar geopend in onze klas.
De winkel heeft dus een andere naam gekregen. "In 't leesgras" verwijst naar onze klasblog en ook naar de leukste manier om boeken te lezen, namelijk liggend in het gras. Daarom groeit er in de etalage van de boekhandel ook echt nepgras. Die plastic matten zien er misschien wat gek uit, maar ze blijken ook best functioneel te zijn, want de boeken blijven mooi openstaan in het leesgras.

De winkel is de hele dag open, net zoals een echt boekhandel. Kinderen kunnen tussendoor altijd komen neuzen in boeken. Het plaatje 'open/gesloten' hangt er dus voorlopig nog voor de sier.
Via Pinterest vond ik prachtige posters om het lezen te promoten. Even bewerken, uitprinten en lamineren en de winkel ziet er meteen wat mooier uit. Ook de vlaggetjes en de kalender die ik kreeg van de plaatselijke bib zorgen voor de aankleding.
In onze boekhandel vind je alles wat met lezen te maken heeft. Griezelboeken, strips, boeken over dieren, prentenboeken, verhalenbundels, poëzie...

In de etalage verzamelen we leesvoer dat te maken heeft met een actueel thema in de klas. Zo vind je deze maand bijvoorbeeld veel boeken over de oorlog, omdat we op meerdaagse uitstap naar de streek rond Ieper gaan, waar de eerste wereldoorlog werd uitgevochten in de loopgraven.

Maar er is nog meer plaats in de etalage. Wie een prachtig boek heeft gelezen, mag dat natuurlijk een mooi plekje geven. We verzamelen ook info over schrijvers en maken promotie voor de Jeugdboekenweek.
En wie liever een krant leest, of een tijdschrift, kan ook in onze boekhandel terecht. De meest recente Wablieftkrant hangt aan de kapstok.

Natuurlijk zitten we nog volop in de opstartfase van onze eigen zaak. Het is de bedoeling dat we steeds meer gaan evolueren naar een boekhandel die wordt gerund door de kinderen zelf. Het zou leuk zijn als de kinderen in groepjes van 2 of 3, gedurende twee weken, zaakvoerders zouden kunnen worden van "In 't leesgras". Zij worden dan onze boekbeesten. De oude, traditionele boekbespreking kan op die manier vervangen worden door het runnen van de winkel. De leesbeesten kunnen vanuit hun etalage een promopraatje houden over een leuk boek dat ze gelezen hebben. Daarbij zouden ze ook een affiche kunnen maken over het boek en de schrijver, eventueel via online tools, zoals Glogster.
Heel wat mogelijkheden, die we dit jaar kunnen uitproberen. Ik heb er in elk geval zin in.

Boekhandel "In 't leesgras" wordt dus... een vervolgverhaal!

7 opmerkingen:

juf.Greet zei

Hilde,
waar blijf je de ideeën halen????
Weer knap, knap, knap!!!!!

Juf Hilde zei

Blijven volhouden dat wilde fantasietjes ook écht kunnen, denk ik.:-)En als de bal dan rolt...
Merci, Greet!

Juf Hilde zei

Plus: Ik zat met dat winkeltje en ik moest DRINGEND gaan doen aan boekpromotie. Dat hielp ook.

Anita Bracke zei

In één woord: GEWELDIG!!!

Juf Hilde zei

Dankjewel Anita, de winkel doet het in de klas ook erg goed!
Hilde

Unknown zei

Hoi Hilde,

Ik weet niet of mijn eerder verstuurde berichtje was aangekomen, hierom stuur ik je voor de zekerheid nog een reactie.
Wat een geweldig idee is het om een boekwinkeltje in de klas te hebben! Het lijkt mij erg leuk en motiverend om ook zo'n boekenwinkel in mijn klas te hebben. Mocht je nog een bouwtekening hebben zou je die dan naar mij willen mailen want dan kan ik ook een kraampje maken. En weet je wat voor soort hout je hebt gebruikt?

Ik hoor graag van je.

Groetjes van een collega docent,
Dennis

Juf Hilde zei

Dag Dennis,
Dankjewel voor je fijne reactie! De boekenwinkel doet het erg goed in de klas en ik heb gemerkt dat je er echt alle kanten mee op kan. Een bouwtekening heb ik helaas niet. Het onderste deel was een bestaande 'kast', waaraan de handige echtgenoot dan 4 palen en een dakje heeft vastgemaakt. Ik vraag bij hem even na of hij hier of daar nog een schets heeft liggen.
Groetjes
Hiilde