ga naar...

dinsdag 28 februari 2012

Doe de yurls

Wie regelmatig aan ict werkt met de leerlingen, moet dit kennen.
Wie beschikt over een digitaal schoolbord in de klas, kan dit niet missen.
Wie graag al zijn favoriete links bij elkaar heeft in the cloud, heeft er vast al eentje gemaakt.
Ik heb het over... een yurlspagina.

Yurls is een online service, die je toelaat een gratis startpagina aan te maken. Het is een initiatief van Sipke Kloosterman. Op die startpagina kun je je eigen favoriete URL's verzamelen én ordenen. Yurls is een samentrekking van 'your URL's', vandaar.
Maar je kan niet enkel linkjes maken naar websites. Op een yurlspagina is het ook mogelijk om filmpjes, teksten, afbeeldingen, tweets, ... te bewaren.
Op elke computer, over heel de wereld, kan je je eigen yurls bekijken, en als je inlogt met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord, kan je ook op elke computer links toevoegen of verwijderen.
Yurls is erg gebruiksvriendelijk en ziet er ook best goed uit.

Je kan zoveel yurlspagina's aanmaken als je zelf wilt. Ik maakte er enkele voor school, maar we hebben ook een yurls gemaakt voor de zonen thuis. Hierop staan de links naar websites waar ze veilig en fijn op kunnen spelen. Ik heb ook voor mezelf een yurls gemaakt, waarop ik persoonlijke links bewaar.

Maar vooral voor het onderwijs is yurls een prachtuitvinding! Wij werken er in de klas aan, in de computerklas en thuis. Ondertussen hebben alle leerjaren in onze school een eigen yurlspagina. Op de schoolwebsite heeft de ict-coördinator ook de link naar deze oefenpagina gelegd. Handig voor kinderen én ouders!

Ouders vinden het trouwens schitterend. Ze weten dat hun kinderen thuis doelgericht aan het oefenen zijn op leerstof die ook in de klas wordt getraind. Ze weten dat de juf de oefeningen heeft bekeken en heeft goedgekeurd, of misschien wel zelf gemaakt. Soms wordt er ook huiswerk gegeven op de yurlspagina.
In het vijfde leerjaar werd de yurlspagina intensief gebruikt door de leerlingen om zich voor te bereiden op toetsen. Ik maakte voor hen dit samenvattingsblad, waarop ze konden noteren welke oefeningen ze maakten en hoeveel percent ze behaalden. PS: Er bestaan nog andere diensten die je toelaten een startpagina aan te maken, zoals Symbaloo. Ik heb het ook geprobeerd, maar ben toch steeds weer bij Yurls beland, al geloof ik best dat Symbaloo ook erg tevreden gebruikers heeft.

- Yurls
- Yurls nieuws en tips (weblog)
- Yurlspagina 3de leerjaar
- Handleiding yurls (met dank aan @HvanSchie)

2 opmerkingen:

juf Marita (SO cluster 2) zei

Voor kinderen in groep 3...kijk op
www.aanvangsgroep.yurls.net
Als je juf/meester bent kijk dan op
www.jufmarita.yurls.net
Doe de yurls!!

3de - VBS Merksplas zei

Dag juf Marita,
Wat een fijne en uitgebreide yurls! Ik ga er zeker nog wat op rondneuzen.
Dank voor je reactie,
Hilde