ga naar...

vrijdag 9 maart 2012

KlasCement

Als leerkracht stop je heel wat uren werk in het voorbereiden en verrijken van je lessen. Vroeger bestond een groot deel van dat werk uit woordkaarten schrijven, knippen, plakken, vergroten, verkleinen, materialen bij elkaar zoeken.
Met de komst van de digiborden brengen leerkrachten veel tijd door achter de computer. Een interessante lesvoorbereiding maken, met filmpjes, interactieve werkvormen en mooi bronnenmateriaal is nu het dagelijkse werk geworden. Veel collega's onderhouden ondertussen ook nog een yurlspagina of een blog. Een lesopdracht van 24 lestijden wordt al snel meer dan het dubbele als je de werkuurtjes bij elkaar optelt.
Maar leerkrachten doen die moeite blijkbaar erg graag, als ze zien dat de leerlingen er baat bij hebben.

Zou het toch niet fijn zijn als we ons een deeltje van dat werk en die tijd zouden kunnen besparen?
Zou het niet leuk zijn om eens in de computerbestanden van onze collega's - over heel Vlaanderen - te neuzen?
Zou dat niet erg inspirerend kunnen werken?

Daarom wil ik hier een lans breken voor KlasCement. Deze portaalsite voor onderwijs is écht onmisbaar als inspiratiebron voor leerkrachten, zowel in België als in Nederland. Met je eigen account kan je er lesideeën bekijken, werkbladen downloaden, i-oefeningen gebruiken, collega's leren kennen en raadplegen, en nog zoveel meer. Ik ben zelf steeds uren zoet - toegeven, niet écht tijdsbesparend, maar o zo leuk - met het rondneuzen op KlasCement. Via de vereenvoudigde zoekmachine KaCee gaat het supermakkelijk.
Maar je kan er misschien ook eens over nadenken om lesmateriaal van jezelf delen. Via een eenvoudig stappenplan kan je werkbladen, oefeningen, projecten... uploaden naar de server van Klascement. Je zelfgemaakte Hot Potatoesoefeningen krijgen zo ook een URL, die je op je eigen yurlspagina kan plaatsen. Handig!
Misschien lukt het niet goed? Bij KlasCement staan ze klaar om je te helpen. En als je materiaal online staat, mag je je verwachten aan fijne reacties van collega's uit het hele land.

Dat vind ik zelf de grote kracht van KlasCement. Leerkrachten werken zo erg hard, hebben zovéél op hun computer staan, hebben zo'n sterke ideeën. Hou ze niet voor jezelf, deel ze.
Op KlasCement bijvoorbeeld!

PS: Ik heb, voor alle duidelijkheid, geen enkele binding met Klascement, behalve mijn account natuurlijk. :-)

3 opmerkingen:

Peter zei

Fantastisch om dit te lezen! Bedankt.
Met vriendelijke groeten,
Peter
KlasCement-team

Bram zei

Mooie woorden voor een mooi initiatief! Als we met z'n allen materiaal delen dan maken we het elkaar een stuk gemakkelijker. Gisteren gaf ik nog uitleg aan een groep gemotiveerde leerkrachten die meer wou weten over KlasCement. Ze waren in eerste instantie wat teleurgesteld omdat er voor hun (nogal specifieke) doelgroep niet zo heel veel materiaal beschikbaar was. Dé manier om meer materiaal van anderen beschikbaar te krijgen is door zélf te delen. Enthousiasme werkt aanstekelijk!
Nog 2 tips:
Bekijk de hulp-pagina's op: KlasCement.info
En als je het liever in een filmpje uitgelegd ziet: kijk dan zeker op het KlasCement YouTube-kanaal waar er stap voor stap instructies staan.
Bram, ook al van het KlasCement-team (valt het op dat we je blogpost ontdekt hebben :-) )

Juf Hilde zei

Het valt op, in goede zin...:-)!
Dankjewel voor de extra tips, het kan mijn én andere collega's alleen maar meer over de streep trekken om materiaal te bekijken en te delen op KlasCement.
En ook niet onbelangrijk: de nieuwsbrief van KlasCement in je mailbox zorgt ervoor dat je op elk ogenblik weet wat actueel en nieuw is.
Nog eens bedankt voor je reactie,
Hilde