ga naar...

maandag 28 mei 2012

Elke dag een klokje

In het 3de leerjaar moeten onze kinderen de klok leren lezen en de tijd aanduiden tot op 1 minuut nauwkeurig. Dat moeten ze kunnen op de analoge klok, op de digitale klok en in spreektaal.
Natuurlijk gaat dat niet vanzelf. In de klas wordt erg veel geoefend - bijvoorbeeld met werkbladen van de site klokrekenen - maar dan nog blijft de klok een echte struikelblok voor veel kinderen. We blijven dus steeds op zoek naar motiverende en zinvolle klokopdrachten.

Ook thuis kan de klok getraind worden. Daarom maakten we voor kinderen en ouders dit klokblad. Op de dagen dat de kinderen huiswerk mee naar huis nemen - op maandag, dinsdag en donderdag - krijgen ze er nog een kloktaakje bij. Elke avond lezen ze op één tijdstip de klok af. Dat noteren ze op dit klokblad.
Vanaf nu dus... elke dag een klokje!

donderdag 24 mei 2012

Classy

Een paar jaar geleden begon ik met het aanmaken van oefeningen in Hot Potatoes.
Dat ging zo goed, in een mum van tijd had ik, zonder veel moeite, een hoop oefeningen klaarstaan. Ik zette ze op de server van de school, en zo konden de kinderen in de klas of in het computerlokaal Frans, wiskunde of taal oefenen.

Toen ontdekte ik Yurls. En ik bedacht dat het toch ook wel heel erg fijn zou zijn als de kinderen ook thuis nog konden oefenen in mijn zelfgemaakte Hotpotjes. Ik moest dus op zoek naar webruimte, liefst gratis natuurlijk. Zo kwam ik terecht bij Classy, een initiatief van KlasCement. Classy biedt aan Vlaamse leerkrachten, via de lerarenkaart, een gratis webruimte van 100 MB aan. Je kan bij Classy ook een weblog aanmaken, of hardware ontlenen aan een laag tarief.

Update 01/06/'12: @dj4am meldt via Twitter dat @klascement sinds een paar weken 0,5 GB gratis webruimte geeft. Nog beter dus!

Mijn eigen pagina op Classy ziet er niet geweldig uit, maar dat hoeft ook niet. Via FileZilla zet ik de oefeningen die ik maakte van mijn harde schijf op Classy. Het is dus gewoon een verzamelplek voor mezelf. Hier pluk ik dan de URL van een oefening om die daarna op onze yurlspagina te zetten.
Zo kunnen de kinderen op school én thuis gericht oefenen. Handig en gebruiksvriendelijk!

zondag 20 mei 2012

Mediastoer vs mediamama

Samen met de kinderen en de collega's houd ik een klasblog bij. In het begin om héél véél doelen te bereiken, maar nu, na een paar jaar, vind ik het werken aan mediawijsheid het allerbelangrijkst. Ik vind dat kinderen op tijd moeten leren om verstandig te internetten. Jong geleerd is oud gedaan. Samen praten over wat wel of niet kan. Maar ook samen media doén.

Maar toen gisteren mijn oudste zoon van 9, bijna 10, vroeg of hij een King Size Ketprofiel mocht aanmaken op de site van Ketnet, moest ik toch eventjes gaan zitten. Goh... Nu al aan het sociale netwerken? Zou hij niet beter nog wat buitenspelen? Hij somde meteen een aantal vriendjes op die ook al aan het 'facebooken' waren op Ketnet.

In één klap voelde ik me als mama heel wat minder mediastoer dan als juf Hilde.

Een profiel aanmaken dus, samen met mama - zoals het hoort natuurlijk. Ketnet vraagt gelukkig expliciet toestemming van ouders en biedt aan om je op de hoogte te houden via een nieuwsbrief. Het profiel was snel in orde, jammer wel dat Ketnet aan kinderen vraagt om persoonlijke gegevens op te geven. Dat willen we de kinderen nu net niét leren.

Ketnet maakte ook heel wat filmpjes met de titel 'Vet op het net', die de grote zoon kon aanklikken tijdens het registreren. Dat deed hij natuurlijk niét, hij was veel te druk bezig met het zoeken naar een leuke gebruikersnaam en een ideaal wachtwoord. Die filmpjes moeten we dus zeker nog eens samen bekijken.

Ondertussen heeft hij via zijn King Size Ketprofiel zijn vriendjes gevonden. Maar wat zeg je dan 's avonds nog tegen elkaar? Zoiets als: "Milkshake gedronken, les gestudeerd, nu nog even computeren"?
Zolang hij maar beleefd en lief is natuurlijk.
Anders wordt deze mama ook thuis mediastoer.

- Ook @BramFaems nam de proef op de som en schreef dit artikel.
- Meer weten over het King Size Ketprofiel van Ketnet? Surf naar de ouderssite.
- Interesse in mediawijsheid? De mensen van Mijn Kind Online, ClickSafe of IkBeslis geven je leesvoer.

vrijdag 11 mei 2012

Werkbrief wordt winkelbrief

Elke week krijgen onze kinderen een werkbrief. Op de werkbrief, zoals het voorbeeld hieronder uit het 5de leerjaar, staan opdrachten die ze tijdens die week moeten of mogen afwerken. Een rekenles, oefenen op Bloon, verdiepingsleerstof, een tafelspel of een spellingopdracht...
Alles kan op de werkbrief.
Op dinsdag krijgen de leerlingen een hele namiddag om zelfstandig te werken aan deze moet- en magtaakjes. De kinderen vinden dit fijn om te doen. Ze kiezen zelf waarmee ze beginnen en nemen hun leren in eigen handen. In het begin is het soms nog moeilijk om met die vrijheid om te gaan, maar al gauw ervaren ze dat ze de verantwoordelijkheid best aankunnen.



Op dit ogenblik ervaren we dat het werken met geld nog niet helemaal onder de knie is. Daarom maakten we een rekensommetje: werkbrief + winkelen = winkelbrief! De kinderen krijgen deze week dus geen werkbrief, maar een winkelbrief. Op die brief staat wat de kinderen zeker moeten meebrengen van de winkel, en wat ze met het resterende geld nog extra mogen uitkiezen. De geïmproviseerde winkel staat achteraan in de klas. Alle taakjes liggen in de etalage met de kostprijs erbij. Elk kind krijgt € 5 zakgeld - portemonneetje komt mee van thuis - om taakjes mee te kopen. Enkele kindjes spelen winkelier.



Het is grappig om te zien hoe motiverend het winkelen is. Uiteindelijk maken ze net dezelfde taakjes als altijd, maar doordat ze het mogen 'uitkiezen' en kopen in een net-echte winkel, vinden ze het zelfstandige werk ineens weer fantastisch. Ook het pimpen van de winkel werd een zaak van de klas. Een bloemetje erbij, slogans bedenken om op te hangen, vlaggetjes, een soldenweek...
De werkwinkel is dus een blijvertje!

dinsdag 8 mei 2012

Stokmannetje

Een hele tijd geleden ontdekte ik 'Draw a stickman'. Er bestond toen nog maar 1 aflevering, en ik vond het zo fascinerend, dat ik besloot om dit verhaal op het digitale bord aan de klas te laten zien.
Ik vergeet nooit die mondjes die openvielen op de houten bankjes.
Dàt vonden ze écht fan-tas-tisch. Meetekenen in een bewegend verhaal, zeg maar.

Je kan nu ook naar de tweede aflevering kijken. De enorme verbazing/verwondering is er nu niet meer, maar het blijft voor de kinderen spannend: Wat zal er gebeuren met mijn stokmannetje...?
Een aanrader dus, als tussendoortje op het bord!

vrijdag 4 mei 2012

Storybird

Tijdens de taallessen leerden we hoe boeken gemaakt worden. Heel wat moeilijke woorden passeerden de revue, zoals auteur, omslag, illustrator en uitgeverij.
Nu wil het toeval dat we met onze klas en onze klasblog binnenkort ook in een écht boek* zullen verschijnen. We hebben elkaar dus wel wat te vertellen over hoe dat gaat, zo'n boek uitbrengen. Het kost veel moeite, tijd, creativiteit, geld en geduld.

Maar zou het toch niet leuk zijn om zo voor één keertje eens een echte schrijver te worden? Zonder veel moeite, tijd, geld en geduld? Zonder creativiteit, dat past niet goed bij een schrijver natuurlijk.
We nemen dus de ietwat makkelijkere weg en maken een online boek via Storybird.

 
Storybird is een Engelstalige website die je toelaat verhalen te schrijven. Voor tekeningen heeft Storybird zelf al gezorgd. Het enige dat je nog moet doen, is een stapeltje illustraties kiezen, op de juiste bladzijde slepen en er een leuk verhaal bij verzinnen.
Als leerkracht kan je een leerkrachtaccount aanmaken. Hier kan je leerlingen invoeren en voor hen een gebruikersnaam en wachtwoord bepalen. De leerlingen kunnen dan aan de slag. In het leerkrachtgedeelte kan je de gemaakte storybirds beheren.
De verhalen die de kinderen maken, plaats ik op onze yurlspagina. Ook op de blog verschijnen regelmatig verhaaltjes, want je kan via Storybird ook prima embedden.

Wil je meer weten over Storybird? Kijk dan hier:
- Lesbrief voor leerkrachten, via @HvanSchie
- Stappenplan voor leerlingen, via Station to Station
- Storybird commercial, via YouTube

* Een uitgave van Mijn Kind Online, meer info volgt later nog. Geduld is een schone deugd...

dinsdag 1 mei 2012

Muziekbingo bis

Nog een afspeellijstje voor de muziekbingo, kwestie van wat af te kunnen wisselen. Ik merkte tijdens het bingoën trouwens ook dat het vervelend is om telkens de muziek stil te leggen om met de kinderen te bespreken welke muziekstijl weerklinkt. Daarom maakte ik ook woordkaarten met de muziekgenres op. Als een liedje 15 of 20 seconden geklonken heeft, hang ik de juiste woordkaart aan het magneetbord. De muziek hoeft dan niet stopgezet te worden, ik kan gewoon het volgende liedje laten horen.    Muziekbingo 2 by Hilde Vorsselmans on Grooveshark